Bouwstukken - Loge de Veluwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Bouwstukken

Een "Bouwstuk" is in feite een korte lezing of inleiding die een lid van de Loge heeft voorbereid. Meestal zal hij hiervoor worden uitgenodigd maar hij doet dit altijd op vrijwillige basis. Zo'n bouwstuk zal vrijwel altijd gaan over een onderwerp dat een raakvlak heeft met het gedachtegoed van de vrijmetselarij. Dit kan zijn op maatschappelijk of spiritueel gebied of een ander onderwerp waar de inleider zich in heeft verdiept en dit wil delen met zijn medebroeders. Maar het kan ook een persoonlijk betoog zijn over zijn ervaringen in de vrijmetselarij of in zijn leven in het algemeen.

Nadat het bouwstuk is "opgeleverd" wordt er gecompareerd. Dit is wezenlijk anders als een discussie. Tijdens compareren laat men elkaar uitpraten en is er maar één tegelijkertijd aan het woord. Er kunnen vragen gesteld worden of andere ideeën naast gelegd, maar er wordt nimmer een kwalificatie gegeven in de zin van goed of fout. Bij een discussie probeert men immers de ander te overtuigen van een andere zienswijze. Omdat vrijmetselaren wederzijds respect en tolerantie zo hoog in het vaandel hebben staan kiest men voor dit compareren, en deze manier van omgang met elkaar is één van de zaken die de vrijmetselarij zo uniek maakt!


Voorbeelden van enkele recente onderwerpen van Bouwstukken zijn:

Titel: "Zelfreflectie"
Wat betekent voor mij de slogan "Ken U Zelve"        Klik hier voor het downloaden van het complete uittreksel als pdf formaat

Hierin is voor mij het Hermetisme en de Gnosis
zo interessant. De reis naar de ware identiteit.
Titel: "Waardigheid"
Menselijke waardigheid is tegenwoordig hot item.     
Klik hier voor het downloaden van het complete uittreksel als pdf formaat
Waardigheid ten opzichte van de medemens,
veilgheid en mensenrechten. Maar ook euthanasie
en stervensbegeleiding spelen tegenwoordig een
belangrijke rol. Ook binnen de Loge is een taak
weggelegd voor het vormen van eigen gedachten
hierover.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu